Percheziții în București și patru județe, într-un caz de evaziune fiscală de peste 1,5 milioane lei

Percheziții în București și patru județe, într-un caz de evaziune fiscală de peste 1,5 milioane lei
Publicat: 06/02/2013, 09:44
Actualizat: 03/02/2019, 16:15

Polițiștii fac, miercuri dimineață, 13 percheziții în București, Ilfov, Călărași, Olt și Constanța, fiind vizați 13 membri ai unui grup infracțional organizat care ar fi înșelat cu peste 1,5 milioane de lei 13 firme, de la care au cumpărat bunuri cu file CEC și bilete la ordin false.

Perchezițiile sunt făcute de polițiștii bucureșteni de la investigarea fraudelor, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București, iar la finalul acestora suspecții vor fi duși la audieri.

Cei 13 membri ai grupului infracțional sunt suspectați că în perioada 2010 – 2012 ar fi cesionat fictiv mai multe „societăți fantomă”, după ce le-ar fi folosit pentru a cumpăra fraudulos diverse bunuri, înșelând astfel 13 entități juridice cu peste 1,55 milioane de lei.

„Din datele obținute de polițiștii bucureșteni a rezultat că rețeaua infracțională înființa firme fictive, prin intermediul cărora stabileau relații comerciale cu diferite societăți de bună-credință. În baza acestor relații, membrii grupării cumpărau diverse bunuri, pentru plata cărora emiteau în fals file CEC sau bilete la ordin. Ulterior, atunci când părțile vătămate doreau să încaseze sumele de bani cuvenite, instrumentele de plată le erau refuzate de către unitățile bancare, întrucât în conturile menționate nu existau bani”, se arată într-un comunciat de presă al Poliției Captialei.

Printre cele 13 firme înșelate de membrii grupului infracțional este și Arcelor Mittal, de la care aceștia ar fi cumpărat oțel beton, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

După ce suspecții înșelau societățile comerciale, pentru a nu fi identificați și pentru a-și putea continua activitatea infracțională, liderul grupării demara procedurile pentru cesionarea firmelor, contractele de cesiune fiind întocmite în fals de către unul dintre membrii rețelei infracționale.

Produsele obținute prin înșelarea societăților de bună-credință erau introduse în patrimoniul altor firme, cu ajutorul unor documente de proveniență falsificate și vândute ulterior cu respectarea prevederilor fiscale, banii astfel obținuți fiind investiți în alte operațiuni comerciale licite, membrii grupării fiind astfel suspectați și de spălare de bani.

Din primele cercetări, polițiștii bucureșteni au stabilit că fiecare membru avea un rol bine stabilit în cadrul grupului.

Astfel, liderul rețelei, Gheorghe Mihai, coordona și îndruma activitatea celorlalți membri ai grupării, acționând în vederea cesionării societăților fictive odată ce acestea fuseseră utilizate pentru comiterea faptelor. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că Gheorghe Mihai este „de profesie avocat”.

Iulian T., un membru important al rețelei, falsifica documentele de cesionare, biletele la ordin și filele CEC ce ar fi fost folosite la înșelarea firmelor. Acesta s-ar fi prezentat potențialelor victime sub identități false, spunând că este reprezentant al societății fictive, stabilind relațiile comerciale în baza cărora erau apoi cumpărate în mod fraudulos bunurile.

„Cu privire la activitatea acestui membru al grupării, polițiștii bucureșteni au descoperit că T. Iulian ar fi încheiat și semnat în fals mai multe contracte de vânzare-cumpărare pentru diferite mărfuri, contracte de transport, precum și contracte de închiriere a unor sedii și depozite”, a precizat Poliția Capitalei.

Ceilalți membri ai grupului erau folosiți ca intermediari în relațiile comerciale încheiate cu diferitele societăți, participau la transportul și descărcarea bunurilor provenite din înșelăciuni, falsificau facturi fiscale și completau în fals documente și instrumente de plată.

„Drept exemplu, menționăm situația în care, în perioada 2010 – 2012, membrii grupului, la solicitarea lui M. Gheorghe, ar fi falsificat documentele contabile ale unei societăți comerciale, cu scopul de a crea aparența unei societăți comerciale solvabile, aflată în circuitul comercial, în vederea inducerii în eroare a unor eventuali parteneri comerciali”, se mai arată în comunicatul citat.

Anchetatorii au mai stabilit că după falsificarea documentelor, acestea erau depuse la organul fiscal, astfel că, societatea figura ca fiind una cu o activitate dezvoltată și cu o cifră de afaceri foarte mare, „fapt de natură a crea imaginea unui partener comercial licit și de încredere”.

În acest caz se fac cercetări pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și transmiterea fictivă a părților sociale ale unei societăți comerciale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, a precizat Poliția Capitalei.

Acțiunea este o continuare a unei ample investigații desfășurate în 2012. La 8 mai 2012 au fost făcute 23 de percheziții în București și în patru județe, în urma cărora Poliția Capitalei a reușit destructurarea unui grup infracțional coordonat tot de Gheorghe Mihai, de 34 de ani.

„În fapt, la acea dată, polițiștii bucureșteni au stabilit în sarcina acestuia faptul că, împreună cu T. Iulian,de 27 de ani și N. Florin de 47 de ani, prin utilizarea unor documente falsificate, ar fi obținut mai multe credite pentru achiziționarea de electronice și electrocasnice, prejudiciind astfel cu peste 500.000 de lei mai multe societăți comerciale”, a precizat Poliția Capitalei.

În urma acțiunii din mai 2012, cei trei, împreună cu alți zece membri ai grupării, au arestați preventiv și ulterior trimiși în judecată, în baza probatoriului prezentat de polițiștii Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×